Wat is registratie?
Antwoord: Om een sportkamp, cursus of opvang te kunnen boeken, dien je je eerst te registreren, oftewel een account aan te maken.
De registratie kan je doen via de knop "registreer via eID" ofwel via de knop "registreer hier". Dit verloopt in verschillende stappen:- Stap 1: Maak een account aan. Let op, geef hiervoor de gegevens van de ouder op.
- Stap 2: Na het doorlopen van de registratieprocedure ontvang je een activatiemail op je emailadres. Je kan je account activeren door op de link in de mail te klikken.
- Stap 3: Vervolgens kan je inloggen op je account en jouw gezinsleden toevoegen
Voor buitenschoolse groepsopvang
- Stap 4: vul per kind de twee vragenlijsten (Algemeen en Buitenschoolse groepsopvang) in en klik onderaan op opslaan. -
- Stap 5: ga naar vragenlijst Buitenschoolse groepsopvang/ Inschrijvingsdossier en druk het inlichtingenformulier en de schriftelijke overeenkomst af.
- Stap 6: geen inwoner van Sint-Niklaas of deelgemeente? Bezorg dan een attest gezinssamenstelling (te verkrijgen bij de dienst bevolking van jouw stad/ gemeente of via https://www.burgerprofiel.be/)
- Stap 7: bezorg alle ondertekende documenten aan de dienst - na bevestiging door de dienst kan een aanvraag voor opvang ingediend worden
Om de registratie vlot te doorlopen hou je best je eigen rijksregisternummer en dat van de kinderen bij de hand. Je kan dit terugvinden op de identiteitskaart, de ISI+-kaart of de klevertjes van de mutualiteit.
Opgelet: diegene die de account aanmaakt, ontvangt alle briefwisseling (vb. bevestiging van betaling, bevestiging van inschrijving, fiscale attesten, facturen, enz.); deze worden niet naar derden verstuurd en kunnen niet op naam van iemand anders opgemaakt worden. Je contactgegevens worden enkel gebruikt om met jou te communiceren omtrent het welzijn van je kind op het vakantiekamp, of voor zaken met betrekking tot de inschrijving, praktische afspraken…
Waar vind ik mijn rijksregisternummer?
Antwoord: Je vindt je rijksregisternummer op je identiteitskaart, de ISI+-kaart of de klevertjes van de mutualiteit. Het nummer begint met de laatste 2 cijfers van je geboortejaar.
Voorbeeld: je bent geboren op 24 maart 1950, je rijksregisternummer is 50032400258.Eerste keer aanmelden?
Antwoord: Als je niet aangemeld bent, dan kan je het hele vakantieaanbod bekijken, maar kan je niets boeken.
Wil je een sportkamp, cursus of opvang boeken, dan moet je eerst aanmelden met jouw gebruikersnaam en paswoord, zoals je die in jouw account hebt ingegeven.
Heb je nog geen account? Volg de stappen bij de vraag "Wat is registratie?"
Nadat je geregistreerd bent, krijg je een mail met een activatielink.
Als je op de link in de mail klikt, kan je daarna de gegevens van je kinderen inbrengen. Je kan ook jouw paswoord instellen waarmee je kan aanmelden.Hoe een goed wachtwoord kiezen?
Antwoord: Wachtwoorden dienen om je gegevens te beveiligen. Neem daarom een combinatie van cijfers en letters.
Een aantal gouden tips voor een goed wachtwoord:- Het wachtwoord is minimaal 8 karakters en maximaal 12 karakters lang
- Het wachtwoord bestaat uit een mix van letters en cijfers of andere karakters (waarvan minimum 1 cijfer of ander karakter)
- Gebruik hetzelfde karakter geen 3 maal of meer na elkaar.
- Het wachtwoord bevat geen vanzelfsprekende opeenvolgingen van meer dan 6 karakters. Bvb. opeenvolgende toetsen van een toetsenbord (azertyuiop) of opeenvolgende cijfers (2345678)
- Neem nooit een eenvoudige combinatie (geboortedatum, huwelijksverjaardag, ...)
- Jouw wachtwoord is persoonlijk, geef het dan ook aan niemand door en noteer het nergens op papier
Kan ik mijn wachtwoord meermaals veranderen?
Antwoord: Ja, dat kan.
Hoe verander ik mijn persoonlijke gegevens of instellingen?
Antwoord: Als je ingelogd bent, klik je in het menu rechts op het scherm op “mijn contactgegevens”, “mijn gezin” of “mijn logingegevens”.
Kan ik inschrijven voor andere kinderen dan mijn eigen kinderen?
Antwoord:
Als je over de rijksregisternummers (die je moet ingeven) van de andere kinderen beschikt, is dit in principe mogelijk.Wij raden dit echter ten zeerste af omdat je briefwisseling (zoals fiscaal attest, facturen voor kinderopvang, enz.) gekoppeld is aan de account dat je aanmaakt bij de registratie.Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur voor buitenschoolse opvang krijgen (alle kinderen zullen er op vermeld staan).Andere kinderen kan je wel correct inschrijven als je dit ter plaatse doet aan onze loketten. Je moet dan wel de rijksregisternummers van de kinderen hebben en de naam en het adres van de persoon die die andere kinderen ten laste heeft. Zorg ook voor een schriftelijke toestemming van de ouder van die kinderen die je wenst in te schrijven.Volzet, kan ik me op een wachtlijst inschrijven?
Antwoord: Wanneer activiteiten volzet zijn, kan je er voor kiezen om je op de wachtlijst in te schrijven (niet voor buitenschoolse groepsopvang). De dienst contacteert je dan wanneer een plaats vrij komt en bezorgt je een verzoek tot betaling.
Betalingsvoorwaarden?
Antwoord:
- Wettelijke bepalingen voor buitenschoolse groepsopvang: de prijs die je betaalt voor buitenschoolse opvang is gekoppeld aan de verblijfsduur van jouw kind(eren) in de opvanglocatie.
- De prijs voor cursussen en sportkampen wordt per aanbod vastgelegd.
- Afspraken rond betaling:
- voor sportkampen en cursussen Vrije Ateliers: je schrijft in en krijgt aansluitend een betaalverzoek. Betaald = ingeschreven.
- Voor buitenschoolse groepsopvang: je schrijft online in
- tijdens de eerste inschrijvingsperiode. Voor alle aanvragen ontvangen gedurende deze periode, wordt een verwerkingsperiode van 2 weken voorzien, waarbij de (wettelijk opgelegde) voorrangsregel wordt toegepast: voorrang aan de jongste kinderen(en hun broers en zussen tot en met 8 jaar). Na deze verwerkingsperiode krijgen ouders een bevestiging van de verwerking van hun aanvraag.
- na de eerste inschrijvingsperiode: de voorrangsregel is niet meer van toepassing. Je ‘boekt’ online of via het loket van de dienst een vrije plaats en krijgt de plaats onmiddellijk toegewezen.
- Per kwartaal ontvang je voor buitenschoolse groepsopvang een factuur afgaande op de effectieve verblijfsduur.
Tarieven & kortingen
Antwoord: De tarieven staan bij elk sportkamp, elke cursus of opvangmoment vermeld.
Er wordt korting toegekend in geval van:- kansenpas: 50% korting, zolang je kansenpas geldig is (niet geldig bij Vrije Ateliers)
- participatieattest OCMW: je hebt dit attest via het OCMW ontvangen en hebt recht op een eenmalige korting van 80% (niet geldig bij buitenschoolse groepsopvang)
De dienst duidt dan in je account aan dat je hier recht op hebt. De korting wordt vanaf dan automatisch verrekend als je een sportkamp, cursus of opvangmoment boekt. Je kunt dus vanaf dan zelf online boeken met het nieuwe tarief.
Opgelet: deze kortingen worden niet met terugwerkende kracht toegekend. Je kan er pas van genieten nadat je de dienst op de hoogte hebt gebracht.
Daarnaast zijn er kortingen die automatisch verrekend worden:- gelijktijdige boeking: wanneer je uit het aanbod van sportkampen of Vrije Ateliers op eenzelfde moment iets boekt voor verschillende kinderen uit eenzelfde gezin, dan wordt een korting van 10% verrekend (niet geldig bij buitenschoolse groepsopvang).
- gelijktijdig verblijf: wanneer verschillende kinderen uit eenzelfde gezin tegelijk opgevangen worden, dan wordt een korting van 25% verrekend (enkel geldig bij buitenschoolse groepsopvang)
Terugbetaling door derden
Antwoord: De vakantiewerking is niet enkel fiscaal aftrekbaar. Heel wat ziekenfondsen en werkgevers doen ook een tegemoetkoming voor sportkampen, kinderopvang of speelpleinwerkingen. Als je ziekenfonds voorziet in een tegemoetkoming voor jeugdactiviteiten, vraag je bij hen een formulier en laat je het door de dienst invullen. Sinds 2018 wordt er voor sportkampen een automatisch attest aangemaakt en opgeladen in het account bij 'mijn attesten'. Dit attest is geldig voor alle ziekenfondsen.
Wanneer je een opleiding volgt bij VDAB, kan je kosten voor de opvang van je kind(eren) bij hen binnen brengen. Je vraagt bij hen een formulier aan en laat het door de dienst invullen.Kan ik een fiscaal attest krijgen?
Antwoord: Voor kinderen jonger dan 14 jaar krijg je een fiscaal attest.
Kosten voor opvang voor kinderen tot 14 jaar kan je immers in je belastingen inbrengen.
Ten laatste voor 15 juni krijgen alle ouders een fiscaal attest van de kosten die ze het vorige jaar gemaakt hebben voor opvang.
Opgelet: op het fiscale attest staan enkel effectief betaalde bedragen vermeld. Terugbetaalde bedragen, boetes of openstaande facturen staan hier niet op vermeld.Aansprakelijkheid?
Antwoord: De inschrijver verklaart dat de deelne(e)m(st)er over een normale gezondheid beschikt en heeft kennis genomen dat de aansprakelijkheid van de organisatoren begint en eindigt op de uren zoals vermeld in het programma. De inrichters zijn in geen geval aansprakelijk voor ongevallen of schade, veroorzaakt buiten de opgegeven uren.
We zijn niet aansprakelijk voor schade of verlies van spullen.
Als je kind zich kwetst of een ongeval heeft, dan gaan we naar de dokter of het ziekenhuis en word je verwittigd. Als er kosten zijn, dan moet je die eerst zelf betalen.
Als je kind bewust iets of iemand schade toebrengt of kwetst, dan moet jij (of je familiale verzekering) de kosten betalen.Ongeval op het kamp of tijdens een activiteit?
Antwoord: Als je kind een ongeval krijgt, krijg je een ongevallenformulier. De dienst vult de gegevens over het ongeval en eventuele aansprakelijkheid in en ondertekent het formulier. Je vervolledigt de gegevens van het “slachtoffer”.
Je laat een arts de medische verklaring invullen en bezorgt dit formulier de volgende werkdag.
Je betaalt alle kosten en vraagt aan je mutualiteit een attest voor het remgeld. Van de apotheker vraag je een onkostennota. Deze bezorg je ook aan de dienst.
De dienst verzekeringen van het stadhuis handelt dit verder af.Foto's?
Antwoord: Tijdens de activiteiten maken we foto's. Door je kind in te schrijven neem je hier kennis van en geef je ons toestemming om beeldmateriaal te gebruiken op websites of publicaties. Als je niet wil dat we beeldmateriaal van je kind(eren) maken, geef je dit schriftelijk door aan de dienst, dit voor de start van elke activiteit.
Annuleren van vakantieaanbod?
Antwoord: Annuleren kan enkel schriftelijk via brief of mail. Contactgegevens: zie onderaan de pagina.
Er wordt enkel terugbetaald in volgende gevallen:- Tijdige annulatie:
- 10 dagen voor de start van een sportkamp of cursus
- 10 dagen voor de start van een vakantieperiode (voor buitenschoolse kinderopvang):
- krokusvakantie 2024 kosteloos annuleren t.e.m. 2 februari 2024
- Paasvakantie 2024 kosteloos annuleren t.e.m. 23 maart 2024
- Zomervakantie juli 2024 kosteloos annuleren t.e.m 22 juni 2024
- Zomervakantie augustus 2024 kosteloos annuleren t.e.m 22 juli 2024
- Herfstvakantie 2024 kosteloos annuleren t.e.m 18 oktober 2024
- Kerstvakantie 2024 kosteloos annuleren t.e.m 13 december 2024
-
= tot 10 dagen voor de start van een vakantieperiode"
- Ziekte:
- je meldt tijdig en schriftelijk (ten laatste op de dag van de ziekte)
- én het medisch attest bezorg je binnen de 5 dagen aan de dienst.
- Tijdige annulatie:
Uren van het vakantieaanbod en extra opvang vooraf of nadien?
Antwoord: Uren vakantieaanbod?
Sportkampen:- Voormiddagkampen van 9u00 à 10u00 tot 12u00
- Namiddagkampen van 13u30 uur tot 15u30 à 16u30
- Hele dag-kampen van 9u00 à 10u00 uur tot 15u30 à 16u30
- Voormiddagcursus: 9u00 – 12u00
- Namiddagcursus: 14u00 – 17u00 (indien cursus eindigt om 16u00, kunnen kinderen afgehaald worden of gratis in de opvang verblijven tot 17u00. Kijk per cursus het einduur na)
- Hele dag-cursus: 9u00 - 16u00 of 17u00 (middagopvang is inbegrepen)
- Voormiddagopvang: 7u00 - 13u00. Gelieve kinderen voor 10u00 te brengen, owv activiteiten.
- Namiddagopvang: 12u00 – 19u00. Gelieve kinderen na 16u00 af te halen, owv activiteiten.
- Kinderen die een halve dag opgevangen worden, kunnen tussen 12u00 en 13u00 gebracht of opgehaald worden.
- Hele dag opvang: 7u00 – 19u00. Voorzie een lunchpakket en evt. tussendoortjes. Kinderen krijgen een tussendoortje rond 10u00 en 16u00.
Als je opvang wenst voor of na het sportkamp of de cursus, dan dien je dit vooraf aan te vragen. De opvangplaatsen zijn immers beperkt.
Je duidt dan opvang aan bij het sportkamp of de cursus die je boekt.
Vrije Ateliers: Vooropvang van 8 tot 9 en na-opvang van 17 tot 18 uur. Wanneer je kind zowel een activiteit in de voor- als in de namiddag meedoet, hoef je uiteraard de middagopvang maar één keer aan te duiden bij de boeking. De ochtend- en avondopvang moet je niet vooraf reserveren.
Voor kinderen die een 'hele dag'-activiteit (bvb. toneel, animatiefilm ...) meedoen, hoef je de middagopvang NIET aan te duiden, die is immers bij de cursus inbegrepen.
Kinderen vanaf 12 jaar hoeven geen opvang te reserveren/betalen; wij zijn enkel verantwoordelijk tijdens de cursusuren.
Opvang sportkampen: In de meeste grote sportcentra organiseren we opvang. Kijk de informatie na per sportkamp.- Vooropvang: 7u30 - 10u00
- Naopvang: 15u30 - 18u00
- Kostprijs: 5 EUR per week en per opvangtype (voor- of naopvang); ongeacht het aantal dagen opvang.
- Vooropvang: 8u00 – 9u00 (2 EUR)
- Middagopvang: 12u00 – 14u00 (3 EUR) – bij een dagreeks is middagopvang in de prijs begrepen.
- Naopvang: 17u00 – 18u00 (2 EUR)
Opgelet: bij een tekort aan inschrijvingen kan beslist worden om een opvang te annuleren.Middagpauze tijdens de hele dag-activiteit - wat meebrengen?
Antwoord: Als je kind een hele dag sportkamp, cursus of opvang heeft, dan geef je een lunchpakket, genoeg drinken en een gezond tussendoortje mee.
Bij een hele dag buitenschoolse groepsopvang krijgen alle kinderen een tussendoortje rond 10u00 en 16u00.Samenstelling groepen?
Antwoord: De samenstelling van de groepen gebeurt op basis van leeftijd en het gekozen sportkamp. Opgelet, de minimumleeftijd moet bereikt zijn ten laatste de einddag van het sportkamp of cursus Vrije Ateliers.
Hoe kan ik jullie bereiken?
Antwoord: Je kan ons bereiken
- per telefoon: zie de contactgegevens onderaan de webpagina.
- per mail: gebruik het contactformulier. Duid aan waarover je vraag gaat. Je vraag komt automatisch toe bij de juiste dienst.
Buitenschoolse groepsopvang: hoe maak ik een inschrijvingsdossier voor mijn kind aan?
Antwoord: Als je nog niet geregistreerd bent, nog geen account hebt, registreer je dan eerst.
Meld je aan met je mailadres en zelfgekozen paswoord.
Kies in het keuzemenu aan de rechterzijde 'vragenlijsten'.
Volg daarna volgende stappen:- Vul per kind de vragenlijst in en druk onderaan op opslaan. Zorg er voor dat alle verplichte vragen zijn ingevuld.
- Druk nadien het inlichtingenformulier en de schriftelijke overeenkomst af en onderteken ze. Deze documenten kan je afdrukken door te scrollen naar 'inschrijvingsdossier' in de vragenlijst en te klikken op de blauwe link 'inlichtingenformulier' of 'schriftelijke overeenkomst'.
- Bezorg deze formulieren aan de dienst buitenschoolse groepsopvang.
- Als je geen inwoner van Sint-Niklaas of deelgemeenten bent, bezorg je ook een bewijs van gezinssamenstelling. Dit kan je opvragen bij jouw gemeentebestuur.
- Als de dienst jouw formulieren ontvangt, duiden ze in de vragenlijst aan dat jouw inschrijvingsdossier volledig is.
Een papieren exemplaar van jouw inschrijvingsdossier wordt bewaard volgens de voorschriften van Kind en Gezin.
Als je gegevens in jouw inschrijvingsdossier wil wijzigen, ga dan naar de vragenlijst, pas de gegevens die je wil wijzigen aan en druk op opslaan.
Je hoeft dan niet opnieuw een afgedrukt exemplaar te bewaren.- Vul per kind de vragenlijst in en druk onderaan op opslaan. Zorg er voor dat alle verplichte vragen zijn ingevuld.
Buitenschoolse groepsopvang: hoe vraag ik vakantieopvang aan?
Antwoord: Je moet eerst per kind een volledig inschrijvingsdossier hebben.
Pas vanaf dan kan je vakantieopvang aanvragen.Ga hiervoor naar 'ons aanbod' en maak jouw keuze.
Hou er rekening mee dat er steeds een eerste inschrijvingsperiode is. Deze start op de vastgelegde momenten wanneer inschrijvingsperiodes voor vakanties beginnen, en loopt gedurende 5 dagen (dinsdag tot en met zaterdag).
De aanvragen die dan gedaan zijn, worden in de weken nadien verwerkt door de dienst. Er wordt dan een voorrangsregel toegepast: de allerjongste kinderen en hun broers en zussen tot en met 8 jaar krijgen voorrang.
Tijdens de verwerkingsperiode kan je geen aanvraag meer doen.
Na die verwerkingsperiode kan je opnieuw inschrijven op nog vrije/vrijgekomen opvangmomenten. Vrijgekomen plaatsen worden automatisch gepubliceerd.
Voor deze inschrijvingen vervalt de voorrangsregel maar wordt de maximumleeftijd bepaald op 8 jaar.Buitenschoolse groepsopvang: moet ik opvang voor of na schooltijd ook vooraf aanvragen?
Antwoord: Als je een volledig inschrijvingsdossier hebt voor jouw kind, dan kan je vrij gebruik maken van voor- of naschoolse opvang voor je kind.
Je hoeft dit niet op voorhand aan te vragen.
Op de opvanglocatie ligt een aanwezigheidsregister, dat je kan invullen en aftekenen telkens je jouw kind(eren) komt afzetten (voorschools) of afhalen (naschools).Buitenschoolse groepsopvang: hoe vraag ik opvang op schoolvrije dagen aan?
Antwoord: Elke school heeft een aantal schoolvrije dagen. Jouw school heeft je normaal hier een overzicht van bezorgd of verwittigt je vooraf wanneer er geen school is.
Opvang op schoolvrije dagen kan door onze dienst enkel georganiseerd worden, als er minimum 10 kinderen zijn ingeschreven.
Doe ten laatste 10 dagen voor de schoolvrije dag een schriftelijke aanvraag via e-mail, het contactformulier of bij het loket kinderopvang.
Wij organiseren pas opvang als er voldoende inschrijvingen zijn (minimum 10 kinderen). Wij beslissen één week vooraf of de opvang al dan niet doorgaat.
Wanneer er opvang georganiseerd wordt is dit altijd op één van onze centrale opvanglocaties.
Neem een week vooraf (voordat de schoolvrije dag doorgaat), zelf nog eens contact op met onze dienst om na te gaan of we opvang kunnen organiseren.
Als er te weinig kinderen zijn ingeschreven (minder dan 10) kunnen we immers geen opvang voorzien.